דיאטת אורז + תפריט - כל מה שצריך לדעת

דיאטת אורז

לפי הרפואה הסינית כדאי לנצל את תקופת האביב כדי לנקות את הגוף מרעלים עי דיאטת אורז, כמו שבפסח מנקים את הבית – גם ברמה האנרגטית.
דיאטת אורז מבוססת על אכילה של אורז מלא, לפעמים עם תוספות כמו מאש במשך כשבוע, לצורך ניקוי רעלים מהגוף.
אכילה של דגן מלא (אורז מלא) עם קטניה (שעועית מאש) מספקת לגוף חלבון מלא, ובכל זאת – אני הייתי מוסיפה, כמו בשאר ימות השנה, גם תוספי תזונה כדוגמת מולטי-ויטמין ואומגה 3 לתפריט.
אפשר, ואפילו מומלץ, להוסיף לבישול גם תבלינים כדוגמת קארי הודי, חוואייג' תימני למרק, או כורכום עם פלפל – שעוזרים בניקוי הכבד, או לחליפין להשתמש בצמחי תבלין ירוקים כדוגמת אורגנו, בזיליקום, נענע, וכד', שמחזקים את מערכת החיסון.

 

תפריט ראשון של דיאטת אורז: אורז מלא עם מאש

דיאטת אורז היא אחד הדברים שהכי קל להכין
כדאי להשרות את האורז המלא במים לפני שאוכלים אותו – יום קודם, לילה קודם, או אפילו רק כמה שעות. גם אם לא, לא נורא.
גם את המאש כדאי להנביט יום עד 3 ימים קודם – הסבר בהמשך.
לוקחים אורז מלא, מוסיפים מאש, מבשלים עד שזה מוכן, ואוכלים.
האורז מוכן כשהמים התאדו, ועל פני השטח של האורז בסיר מופיעים מעין 'חורים' קטנים. אז מכבים את האש, מכסים את הסיר, שמים מגבת על המכסה, והולכים לעשות משהו אחר 10 דקות – שאז האורז מוכן.

 

איך מנביטים מאש בשביל דיאטת אורז

כדי ליצור קערה מלאה נבטים, לוקחים חופן שעועית מאש – זה נראה כלום, אני יודעת, ומשרים במים – בצלחת עמוקה או בקערה. חשוב לשים מספיק מים, או לבדוק אחרי כמה שעות אם צריך להוסיף. אחרי פעם אחת כבר יודעים כמה מים צריך לשים.
למחרת שופכים את המים – פולי המאש כבר תופסים הרבה יותר נפח, שוטפים את הפולים, כך שהם נשארים רטובים, אבל הפעם משאירים אותם בלי מים, ומכסים. בשלב הזה כדאי להעביר את המאש למגש שטוח, תבנית אפיה שטוחה, וכד'.
למחרת אותו כנל. קל לשים לב שפולי המאש התחילו לנבוט! זה מאוד יפה, ומאוד כייף לעשות עם ילדים. (-:
כבר אחרי היום הראשון אפשר להוסיף את המאש לאורז, לבשל ולאכול, אבל ביום הרביעי הנבטים הכי גדולים והכי טעימים.

 

למה כדאי להנביט מאש

הנבטת המאש במשך מספר ימים מעלה מאוד את הערכים התזונתיים שלו – במאש המונבט יש הרבה יותר ויטמינים, מינרלים ואנזימים מאשר במאש היבש.

 

אפשרות שניה לדיאטת אורז: מתכון עם נבטים חיים

אצל הסינים לאכול ירקות לא מבושלים נחשב ברברי, ולכן דיאטת האורז שלהם כוללת אך ורק מאש מבושל.
ובכל זאת – יש אפשרות גם שלא להרוס את הערכים התזונתיים של המאש בבישול, אלא לבשל רק את האורז, ולהוסיף את המאש המונבט לאורז אחרי הבישול, כמות שהוא, טרי ורענן.
 

אפשרות שלישית לדיאטת אורז: 12 ימים, מ YNET

האפשרות הזו הכי מצחיקה, כי גיליתי אותה רק לאחרונה, בעקבות כתבה שהתפרסמה ב  YNET.
ביומיים הראשונים לדיאטת האורז הזו אוכלים רק אורז מלא, איטריות אורז, פצפוצי אורז, פריכיות אורז וחלב אורז.
בימים 3-4 אפשר להוסיף את הירקות סלק, סלרי, ארטישוק ולימון;  בצל, שום, ועלים ירוקים – עדיף אורגניים.
אפשר גם לשתות מיצי ירקות כמה שרוצים.
בימים 6-5: מוסיפים גם ירקות כתומים: דלעת, גזר ובטטה.
בימים 8-7: מותרים כבר כל הירקות, ומוסיפים גם אגס ותפוח - בלבד.
בימים 10-9: מוסיפים דגנים ללא גלוטן:, כוסמת, דוחן וקינואה, וכל הפירות חוץ מהפירות הטרופיים: מנגו, בננה, אננס, קוקוס ופפאיה.
בימים 12-11: מותרים כבר כל הפירות, ומוסיפים גם חלבונים – בצורת קטניות.
בדיאטת האורז הזו מותר גם לשתות כל הזמן תה צמחים.
אני מוסיפה לדיאטה הזו גם ניקוי כבד בבוקר.
 

שאלות לגבי דיאטת אורז

 

שימוש בשמן בדיאטת אורז

בדיאטת אורז אך ורק מבשלים את האורז, ובשום אופן לא מטגנים אותו קודם, מ 3 סיבות:
1.הטיגון מוסיף שמן – שמכביד על מערכת העיכול, ומקשה על תהליך ניקוי הרעלים.
אלא אם כן מדובר על ניקוי כבד על הבוקר – שהוא מאוד מומלץ.
2.בדרך כלל אנשים משתמשים בשמנים מזוככים, כדוגמת שמן סויה, שמן חמניות, וכד',
ושמנים מזוככים מאוד לא בריאים, היות והם מכילים בעיקר חומצות שומן מסוג אומגה 6, הגורמות לדלקתיות בגוף.
3.הטיגון גורם תכופות להתחמצנות השמן, ושמן מחומצן הוא אחד מהרעלים היותר גרועים לגוף שלנו.
 

כמות מים ביחס לאורז בדיאטת אורז

כמות המים שבה מבשלים את האורז תלויה באם את משתמשת באורז מלא או באורז לבן – כי אורז מלא לוקח יותר מים, ובאם את משרה קודם את האורז – כי אורז מושרה לוקח פחות מים.
אני משתמשת באורז מלא, ואוהבת להשרות אותו כמה שעות לפני הבישול, אבל אם לא יוצא – אז לא.
לגבי כמות המים – אני עושה לפי העין, ומקסימום מבשלת קצת יותר זמן, אבל המודדים גורסים שצריך על כל כוס אורז להוסיף 2 עד 3 כוסות מים,
ויש לי חברה שפשוט שמה את אורז מלא בסיר, מוסיפה מלא מים, ומבשלת על אש גדולה ובלי מכסה עד שהאורז מוכן והמים התאדו.
 

כמות מומלצת ביום של דיאטת אורז

אז זהו, שאין כמות מומלצת! וזה כל היופי, כי
1.אין הגבלה על כמות האוכל, אז אין לך תירוצים שאת רעבה,
2.פתאום, כשכל מה שיש לאכול זה אורז, תגלי שאת אוכלת הרבה פחות – כי אין מה ללכת לראות מה יש במקרר, ואין רעב לעוד.
מעצמו, הגוף מתחיל לאכול בדיוק כמה שהוא צריך, אז אל תפריעי לו – גם אם בהתחלה נדמה לך שאת אוכלת המון (:
3.כשהאוכל הופך למשעמם קורים דברים מאוד מעניינים: פתאום, מגלים עד כמה אנחנו קשורים לאכול, עד כמה אכילה עלולה להיות קשורה בשעמום, ועוד כל מיני דברים על החיבור בין הרגש, לנשמה לאוכל, או במלים אחרות – אכילה רגשית.
 

הוספת תבלינים וירקות לדיאטת אורז

לכל מיני אנשי מקצוע יש את ההעדפות או ההמלצות שלהם לגבי דיאטת אורז ואיך לעשות אותה, ולכן תקבלי תשובות שונות מאנשים שונים.
יהיו כאלה שימליצו לך שלא להוסיף כלום לאורז, לפחות בימים הראשונים.
אני, אישית, כן מוסיפה תבלינים כבר מהיום הראשון – היות ומדובר בתבלינים נטולי שמן, אלא בצמחי תבלין ובתבלינים כדוגמת כורכום, כומין וחוואייג', שמאוד תורמים לתהליך ניקוי הרעלים.
לגבי הוספת ירקות לדיאטת האורז – נהוג לעבור יום, יומיים או שלושה של אכילת אורז בלבד לפני שמוסיפים ירקות ירוקים, ואחכ גם ירקות כתומים, אבל אם ממש קשה לך לאכול בדיאטה אורז בלבד – עדיף, כמובן, לעשות דיאטת אורז עם ירקות מההתחלה, מאשר לוותר על הדיאטה בכלל (:
 
שיהיה לך גם בתאבון וגם בהצלחה
אם יש לך שאלות נוספות – תמיד מוזמנת לפנות אלי בלינק הזה
©מיכל רון, מרץ 2010 

מאמרים קשורים: 

הצהרה: מיכל רון איננה רופאה, תזונאית, דיאטנית או נטורפתית, ושירותי היעוץ והליווי מתבססים על ידע אישי ונסיון מצטבר. יש לראות את הכתוב באתר זה כהמלצה בלבד, ובשום אופן אין לראות בו תחליף לטיפול מסוג כלשהו.